Oroszország elszigetelheti önmagát

A Fidesz elnökségének a grúziai válság és az EU hétfői csúcstalálkozója kapcsán kialakított álláspontját ismertette keddi sajtótájékoztatóján Németh Zsolt.
A Fidesz elnökségének a grúziai válság kapcsán kialakított álláspontját ismertette keddi sajtótájékoztatóján Németh Zsolt. Mint elmondta, pártja üdvözli, hogy az Európai Unió egységes és határozott álláspontot tudott kialakítani, melynek alapján felfüggeszti tárgyalásait Oroszországgal mindaddig, amíg az orosz katonák ki nem vonulnak a megszállt grúz területekről.
"Félreértésnek vagy manipulációnak kell minősítenünk mindazokat a hazai és külföldi véleményeket, amelyek gyengének minősítik az EU álláspontját" - tette hozzá a Parlament külügyi bizottságának elnöke.
Az EU-Orosz kapcsolatok a grúziai válság tükrében (Németh Zsolt)
Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány leszerepelt a grúz válság elmúlt egy hónapja alatt, mivel képtelen volt egy világos, következetes és elvi álláspont kialakítására. "1956 mindannyiunkat kötelez, és a balti államok, Csehország, Lengyelország, Ukrajna magatartása is azt mutatja, hogy a magyar kormánynak lett volna más választása" - fogalmazott Németh Zsolt.

Az EU nyilatkozatával kapcsolatosan kiemelte, hogy a tagállamok felismerték a közös energiapolitika kialakításának, ezen belül a Nabucco gázvezeték megépítésének szükségességét. Az energiabiztonság vonatkozásában Németh Zsolt pártja nevében felszólította az MSZP-t, hogy házszabály-ellenesen ne akadályozza tovább az SZDSZ által március 3-án benyújtott országgyűlési határozati javaslat napirendre vételét. Hozzátette, hogy ugyanebben a kérdéskörben a Fidesz kezdeményezi Magyarország részvételének felfüggesztését a Déli Áramlat projekt előkészítésében.

A Fidesz külügyi szakpolitikusa hangsúlyozta: a mostani nyilatkozat alapján az EU elkötelezett Grúzia és Ukrajna európai integrációjának a felgyorsítása mellett, ami által egy minőségileg feljavított keleti szomszédságpolitika várható a jövőben, az atlanti integráció tekintetében pedig a két ország bekapcsolódása a MAP-ba (Tagsági Akcióterv) még az idén megvalósulhat.

A befagyott konfliktusok - különösen a dél-oszétiai és abháziai helyzet - tartós rendezésének kulcsaként Németh Zsolt a területi status quo felborítása helyett az autonómiát jelölte meg, amely egyidejűleg elégíti ki a területi integritást és a kisebbségi közösségek identitásának megőrzését. A külügyi bizottság elnöke üdvözölte, hogy az EU csúcstalálkozó hétfői nyilatkozatában hangsúlyosan szerepel a nemzetközi közvetítés szükségessége a befagyott konfliktusok rendezése érdekében, és egy különmegbízott kinevezése ugyanezen célból.

Végezetül a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszország elszigetelése nem lehet célja a nemzetközi közösségnek, de Oroszország elszigetelheti önmagát, amennyiben a közeli szomszédságát vagy az Európai Unió tagállamait az ellenség vagy csatlós kettősségében kezeli: "normatív alapokon nyugvó partneri viszony a jövő útja Oroszország szomszédai és az EU tagállamai között" - húzta alá Németh Zsolt.

Betöltés...
Betöltés...