Kérjen bocsánatot a svéd szociális miniszter!

Novák Katalin nyílt levele Annika Strandhäll svéd szociális miniszternek

Tisztelt Miniszter Asszony!

Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök úr által múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akciótervről Ön Twitter-üzenetében azt állította: a 30-as évek Németországát idézi, és a kormányunk kihasználja a magyar nőket.

Magyarország család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraként határozottan visszautasítom az Ön vádaskodását. Szokatlan és barátságtalan, hogy egy európai kormánytag egy másik európai kormányt ítéljen el belpolitika döntései miatt ily módon és ilyen stílusban, anélkül, hogy előtte legalább informálódott volna a hagyományos diplomáciai csatornákon keresztül.

Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy négy hónapos küszködés után nemrég sikerült megalakítani a svéd kormányt.

Tisztában vagyok a köztünk lévő ideoló­giai különbségekkel, többek között azzal, hogy országaink más válaszokat adnak az Európát érintő demográfiai válságra. Mi tiszteletben tartjuk a svéd kormány azon döntését, mely szerint Önök a bevándorlók integrálását és a családegyesítéshez való jogukat tekintik legfőbb prioritásnak, illetve, hogy Önök migrációval válaszolnak a demográfiai kihívásokra.

A statisztikai adatok azt igazolják, hogy a családegyesítés lehetőségének elősegítése megnöveli a menedékkérők számát. Ez olyan további emberi jogi aggályokat vet fel, mint például hogy a családegyesítések várható ideje 2018-ban egy teljes év volt Svédországban. Azzal is tisztában vagyok, hogy a folyamatos belbiztonsági fenyegetettség miatt a svéd kormány a közelmúltban döntött a határellenőrzés három hónappal történő meghosszabbításáról. Olvastam, hogy a svéd Munkaközvetítő Hivatal jelentése szerint öt év múlva eléri a százezer főt a szakképzett munkaerőhiány, kiemelten az egészségügyben, az informatika, valamint az oktatás területén.

Követjük az országában zajló folyamatokat, és még ha nem is értünk egyet az Önök megközelítésével, tiszteletben tartjuk a svéd állampolgárok jogát arra, hogy demokratikusan megválasszák politikai vezetőiket, és tiszteletben tartjuk a kormány szabadságát is arra vonatkozóan, hogy demokratikusan hozzon meg az ország belügyeire vonatkozó döntéseket.

Magyarországon mi úgy gondoljuk, hogy az erős családok adhatják a közösségünk alapját. Családbarát kormányzást folytatunk, és demokratikus választásokon háromszor egymás után kaptunk kétharmados parlamenti többséget. A magyar emberek sokszor kifejezték az akaratukat, és felhatalmaztak bennünket arra, hogy állítsuk meg az illegális bevándorlást a határainknál, ne engedjünk a tömeges gazdasági bevándorlásnak, helyette segítsük a magyar nőket és férfiakat abban, hogy annyi gyermeket vállalhassanak, amennyit szeretnének és akkor, amikor szeretnék. Ezért vezettük be családbarát intézkedések sorát, amelyek a magyar emberek széles körű támogatását élvezik. Az a szándékunk, hogy megadjuk a döntés szabadságát a magyar nőknek és férfiaknak.

Elfogadhatatlan, hogy Magyarországot a náci Németországhoz hasonlítja. Ezt az ország nevében határozottan visszautasítom.

Az Önök miniszterelnöke, Stefan Löfven a napokban egy konferencián arról beszélt, hogy a májusi EP-választások legfontosabb kérdése a jobboldali szélsőségesség és a nacio­nalizmus elleni harc lesz, illetve arról is említést tett, hogy az európai szociáldemokraták képesek megállítani ezeket a szélsőségeseket. Hozzáteszem, tévesen Magyarországot is a szélsőséges országok közé sorolta.

Bízom benne, hogy a szociáldemokraták legalább a saját házuk táján képesek lesznek kiszűrni a szélsőjobboldali szövetségeseket. Felhívom a figyelmét arra, hogy az Önök euró­pai szövetségese, a Magyar Szocialista Párt szorosan együttműködik a Jobbikkal, a magyarországi szélsőjobboldali párttal. Gyöngyösi Márton, a szélsőjobboldali Jobbik egyik parlamenti képviselője, aki ma a párt frakcióvezetője, néhány éve botrányt okozott ezzel a kijelentésével: itt az ideje, „hogy felmérjük azt, hogy Magyarországon és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért és a szocialisták koalíciójának korábbi miniszterelnök-jelöltje, aki jelenleg az Önök politikai szövetsége­seinek támogatásával főpolgármester-jelölt, egy interjúban azt mondta, hogy a zsidó képviselők listázása nem nácizmus. Miniszter Asszony komolyan aggódhat a politikai szövetségesei körül zajló események miatt.

Amennyiben érdeklődik Magyarország családpolitikája és az új akcióterv iránt, készen állok arra, hogy azokat személyesen vagy részletes dokumentumok megküldésével bemutassam Önnek. A stockholmi magyar nagykövetünk is könnyen elérhető, amennyiben információra van szüksége.

Közben kérem Miniszter Asszonyt, hogy Magyarországgal kapcsolatos kritikáit a kölcsönös tisztelet jegyében fogalmazza meg, illetve tisztázza álláspontját abban a kérdésben, hogy az Európai Szocialisták Ön szerint helyesen működnek-e együtt olyan magyar baloldali pártokkal, amelyek a szélsőjobboldali Jobbikkal lépnek szövetségre.

Addig is felszólítom, hogy kérjen bocsánatot a kijelentései miatt!

Üdvözlettel,
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár,a Fidesz alelnöke

(magyarhirlap.hu-fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...