Civilizált, békés válaszlépéseket lehet tenni

"Oroszország felemelkedésével és a katonai agresszió útjára való lépésével egy másik korszak kezdődött el, ahol Magyarországnak biztonsági okokból szüksége van egy nagyon erős európai és transzatlanti együttműködésre" - mondta Orbán Viktor a balatonszárszói, református értelmiségiek által szervezett találkozón.
Orbán Viktor szombaton a Soli Deo Gloria (SDG) református értelmiségi szervezet konferenciáján Balatonszárszón Kazimierz Marcinkiewicz lengyel exminiszterelnök társaságában egy kerekasztal-beszélgetés vendége volt. A tanácskozáson, amely "Nemzetstratégia és Közép-Európa" címmel került megrendezésre, a Fidesz elnöke a grúz-orosz konfliktusra is kitért.

"Meggyőződésem, hogy amikor független országot ér katonai agresszió, akkor a közép-európai népeknek kötelessége egyértelműen és világosan beszélni. Bennünket, magyarokat '56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Ezért, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyes erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalnunk" - mutatott rá Orbán Viktor.

Emlékeztetett rá, hogy a tőlünk nyugatra lévő országokban volt régen az a szokás (például az '56-os budapesti, és a '68-as prágai orosz bevonulás után), hogy első reakcióként nem elítélték az agresszort, hanem próbálták megmagyarázni, hogy az oroszok mit miért tettek. A Fidesz elnöke rámutatott: most is arról a tényről van szó, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre.

"Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani, minden más csak mellébeszélés, önfelmentés, és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmusnak a maradványa. A katonai agresszió az katonai agresszió, s a mostani orosz támadás nem egyszerűen egy vitatott terület feletti dominanciát céloz meg, hanem egyértelmű fenyegetést is jelent minden olyan ország számára, amely korábban a Szovjetunió birodalmához tartozott, és ma Nyugat-baráttá akar válni. Így például a NATO-tagságot Grúzia mellett szintén elnyerni szándékozó Ukrajna számára is" - mondta.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz támadás nem pusztán katonai agresszió, hanem politikai jelentőséggel bíró, gazdasági monopólium fenntartására való törekvést is magában rejt. Az orosz olajvezetékeket kikerülő energiavezetékek ugyanis Grúzián keresztül haladnak át, s ha ezek a vezetékek nem működnek, akkor Oroszország szállítási monopóliumhoz jut, ami pénzben is jelentős hasznot hoz a számukra, politikailag pedig kiszolgáltatott helyzetbe hoz minden olyan országot, akinek energiára van szüksége.

A Fidesz elnöke elmondta: ha a nyugati világ határozott választ ad, akkor arra az oroszoknak is lesznek válaszai. Ezért Oroszországgal szemben, ha szükséges, civilizált, békés, a nemzetközi diplomáciában elfogadott válaszlépéseket lehet tenni. Ezen válaszlépések egyike volt már az, hogy a lengyelek - a grúz-orosz konfliktus után pár nappal - rakétavédelmi rendszerről írtak alá megállapodást az Egyesült Államokkal, de kedden, a NATO külügyminiszterek találkozóján, szintén válaszlépésként, fel lehetne gyorsítani Ukrajna és Grúzia felvételét a NATO-ba, az Európai Unió pedig akár fel is függesztheti az Oroszországgal kötött stratégiai együttműködési megállapodását.

"Igenis vannak eszközök a kezünkben, ezért nem érdemes úgy tennünk, mintha eszköztelenek lennénk, s így a morális felelősség alól kihúzhatnánk magunkat" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a magyar érdekek kapcsán megemlítette, hogy a transzatlanti együttműködés szükségességéről még a Magyar Nemzet és a Népszabadság hasábjain értekező szakértők is egyetértenek. "Oroszország felemelkedésével és a katonai agresszió útjára való lépésével egy másik korszak kezdődött el, ahol Magyarországnak biztonsági okokból szüksége van egy nagyon erős európai és transzatlanti együttműködésre" - mutatott rá.

A jelenlegi helyzetben érdemes egy világos közép-európai küldetést is megfogalmazni, s ennek kapcsán a Fidesz elnöke levelet küldött az orosz agressziót egyértelműen elítélő Lengyelország és a balti államok vezetőinek. "Közép-Európának ki kell állnia a demokratikus jogok védelme, a demokratikus nemzetközi játékszabályok betartása, a független államok függetlenségének tiszteletben tartása mellett. Józan, okos, de nagyon határozott és egyértelmű állásfoglalásokat kell a világ számára megfogalmaznunk annak érdekében, hogy mindenki megérthesse: Közép-Európa népei továbbra is a szabadság mellett állnak" - mondta.

Hozzáfűzte: ez a közép-európai együttműködés nem csak politikai természetű kell legyen, hanem ki kell terjednek a gazdasági élet területére is. Szükség volna arra, hogy a II. világháború után felszámolt Észak-Dél-tengely ugyanolyan jól működjön újra, mint amilyen kiépített a Kelet-Nyugat-tengely. "Nekünk érdekünk, hogy a Balti-tengertől az Adriáig, Magyarországon keresztül vasútvonalak, közútvonalak, gázvezetékek nyugodjanak, s ez az véráramlat is meginduljunk az európai testben" - jelentette ki.

A közép-európai államoknak a mezőgazdaság területén is van miért együtt harcolniuk, hiszen az európai államok többsége úgy akarja átalakítani a közös mezőgazdasági támogatás rendszerét, hogy annak például Magyarország és Lengyelország is egyértelmű vesztese lehet. "Ezt meg kell akadályoznunk. Először érvekkel, aztán ellenjavaslatokkal, és ha nem megy, akkor blokkolással. Erre fel kell készülni. Ezért a közép-európai együttműködésnek nem csak az orosz revelációban, hanem az Európai Unión belüli együttműködés tekintetében is lesz újra értelme" - mondta Orbán Viktor a szárszói tanácskozáson.

Betöltés...
Betöltés...