A szankciókat a Brüsszeli bürokraták erőltették Európára

A gazdasági problémák oka közvetve a háború, közvetlenül pedig a háborús szankciók és az azok miatt sokszorosára emelkedő energiaárak - mutatott rá Bánki Erik a parlamentben.

A legtöbb országban az energiaárak növekedése közvetett és közvetlen módon is befolyásolja az infláció alakulását - összegzett. Az energiarák a szankciók miatt növekedtek, ezek a növekedések pedig súlyos hatással vannak az élelmiszerárakra - közölte.

A szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltették Európára, amennyiben megszüntetnék azokat, akkor az árak megfeleződnének és az infláció is jelentősen csökkenne. A szankciók következtében Európa szegényebb, Oroszország pedig gazdagabb lett - foglalta össze véleményét.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország energiabiztonsága egy mindenek felett álló egzisztenciális érdek. Az elhibázott brüsszeli szankciós politika nem megoldást kínált a kihívásokra, hanem úgy súlyosbította azokat, hogy most már háborús és szankciós gazdasági válságról, háborús és szankciós inflációról, illetve energiaválságról beszélhetünk - jelentette ki.

A magyar kormány az energiaellátást biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdésnek tekinti. A magyar diplomácia és a kabinet mindent megtesz, hogy a magyar családok ne érezzék az energiaválságot - emelte ki.

Az ország földgázellátása folyamatos, miközben a földgáztározók töltöttsége meghaladja a 75 százalékot - hívta fel a figyelmet. Az pedig, hogy a hazai baloldal gátolja az ország energiaellátásának biztosítását, nem egy újkeletű dolog - tette hozzá.

A kormány soha nem fog olyan szankciós javaslatokat támogatni, amelyek veszélybe sodorják az ország energiaellátását, a családokat és a gazdaságot - összegezte véleményét.

(MTI-fidesz.hu)

Betöltés...
Betöltés...