A Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltjei

Deutsch Tamás

A Fidesz alapító tagja, jogász, ügyvéd, egyetemi oktató. Öt gyermeke és két unokája van.

A rendszerváltoztatás óta több közéleti tisztséget is betöltött: 1990-től 2009-ig a Magyar Országgyűlés tagja, 1999-2002 között ifjúsági és sportminiszter, 2004 és 2006 között a Magyar Országgyűlés alelnöke, illetve 2014-től 2018-ig Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

2009-től az Európai Parlament képviselője, 2019-től a Fidesz európai parlamenti delegációjának a vezetője is.

2010 óta a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest (MTK) sportegyesület elnöke, 2011 óta a Magyar Paralimpiai Bizottság, 2012 óta a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és 2015 óta a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.

2023 óta a Fidesz Budapest 5. számú egyéni választókerületének elnöke.

Gál Kinga

Kolozsváron született. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 2004 óta a Fidesz európai parlamenti képviselője. Előbb az EP Bel- és Igazságügyi Bizottságának, majd a Védelempolitikai Bizottságának alelnöke volt, jelenleg a Külügyi Bizottság tagja. 2015-2019 között az Európai Néppárt alelnöke. 2021 óta a Fidesz alelnöke. Négy gyermek édesanyja.

Gyürk András

A szentendrei Ferences Gimnáziumban érettségizett, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult, ahol történelem szakon szerzett diplomát. 1988-ban lett a Fidesz tagja. A Fidelitas alapítója és kilenc éven át elnöke. 1998-tól 2004-ig országgyűlési képviselő, 2004-től európai parlamenti képviselő, 2010 és 2019 között a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője. Kampányfőnökként irányította a Fidesz legutóbbi négy győztes országgyűlési és európai parlamenti választási kampányát. Jelenleg is a párt kampányfőnöke. Nős, három gyermek édesapja.

Győrffy Balázs

1979-ben született Pápán. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi, valamint Állam- és Jogtudományi Karán végezte. 2009-től a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) alelnöke. 2010 óta országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja, 2018-tól annak alelnöke. 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, erre a tisztségre 2017-ben és 2022-ben is 5 évre újraválasztottak. Nős, egy fiúgyermek édesapja.

Hölvényi György, Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

Tanár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alapító tagja. 2003-tól az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának (EPP) munkatársa, magyar sajtófőnöke. 2009-től a Robert Schuman Alapítvány főtitkára. 2012-2014 között egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. 2014-től a KDNP képviselője az Európai Parlamentben. A parlament Fejlesztési Bizottságának tagja, ahol az EPP képviselőcsoport Európán kívüli országokkal kapcsolatos fejlesztéspolitikájának szakmai irányításáért felel. Tagja továbbá az Emberi Jogi Albizottságnak. Emellett az EPP Vallásközi Párbeszédért Felelős Munkacsoportjának társelnöke. 2019 óta a Hungary Helps program jószolgálati nagyköveteként támogatja az üldözött keresztények és szükséget szenvedők helyben segítését. 2020-ban a KDNP nemzetközi ügyekért felelős alelnökévé választották.

Szekeres Pál

Budapesten született, 1964-ben. A Magyar Testnevelési Egyetemen vívó szakedzői diplomát, a Külkereskedelmi Főiskolán marketing kommunikációs szakközgazdászi, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen mediátori végzettséget szerzett.

Több kormányzati cikluson keresztül miniszteri biztosként és helyettes államtitkárként segítette az aktuális kormányzat munkáját a sport és a szociális igazgatás területén. Válogatott vívóként ért el kiemelkedő sikereket, olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok, világ és Európa bajnok. Az EU Disability Platform magyar tagja, a World Parafencing elnöke és a World Ability Sport elnökségi tagja. Nős, három gyermek édesapja.

Ferenc Viktória

Nyelvész, kutató, egyetemi oktató. 1984-ben a szlovák–ukrán–magyar hármashatár mellett, Ungvár közelében született. Felsőfokú diplomát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola angol nyelv és történelem szakán szerzett 2006-ban, majd a Pécsi Tudományegyetemen védte meg PhD-fokozatát az alkalmazott nyelvtudomány területén. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársa, ezt követően pedig 11 éven át a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezető kutatója. 2020 óta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense, számos publikáció szerzője. A magyar és ukrán nyelv mellett spanyolul és angolul is folyékonyan beszél.

Vicsek Annamária

Vajdasági származású szakpolitikus, Budapesten tanult logopédusnak, majd mesterfokozatot szerzett az ELTE-n speciális pedagógiai szakelőadóként. Szülőföldjére való visszatérését követően az anyanyelvi oktatás, a közösségépítés és a nemzetpolitika terén tevékenykedik. A Vajdasági Magyar Szövetségnek 2008-tól tagja. A legutóbbi tisztújításokat követően a párt Tanácsának, majd Elnökségének tagja, illetve a VMSZ egyik alelnöke. 2014-től köztársasági parlamenti képviselő, 2016 óta államtitkár a szerbiai Oktatási Minisztériumban, amelyet több európai- és világszervezetben képvisel. Két fiúgyermek édesanyja. A magyaron kívül szerbül, angolul és németül beszél.

Győri Enikő

Budapesten született. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Szakán diplomázott. 1999 és 2003 között Magyarország római, 2014 és 2019 között Magyarország madridi nagykövete volt. 2009-ben európai parlamenti képviselőnek választották. 2010-től a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára, az első magyar EU-elnökség sikerre vivője volt. 2019 óta újra európai parlamenti képviselő, a Fidesz szakmai munkájának koordinátora az EP-ben. Két gyermek édesanyja.

László András

Külpolitikai elemző, tanácsadó. Egyetemi tanulmányait Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon folytatta. Mesterdiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán szerezte. 2008-tól a Külügyminisztérium, majd a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma (később Emberi Erőforrások Minisztériuma) munkatársa. 2014-től az Európai Néppárt frakciójának, majd a Fidesznek a tanácsadója. 2018-tól az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa. 2020-tól a Fidesz külpolitikai tanácsadója, majd külpolitikai elemző volt a Megafon Inkubátor Központnál. Nős, két gyermek édesapja.

Schaller-Baross Ernő

A Fidesz tagja, korábban a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója. 2018-tól 2021-ig a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára, majd miniszteri biztos. 2021 óta európai parlamenti képviselő, az EU-Egyesült Államok volt, és az EU-India kapcsolatokért felelős küldöttség jelenlegi tagja, továbbá nemzetközi kereskedelempolitikai, valamint digitális ügyekkel foglalkozott. Kiemelt feladatai közé tartozik a Fidesz-KDNP Pártszövetség képviselete a német nyelvterületen. Házas, egy gyermek édesapja.

Bólya Boglárka

Jogász, három gyermek édesanyja. Angolul, franciául, spanyolul és németül beszél. Szakmai pályafutását ügyvédjelöltként és a Külügyminisztériumban kezdte. 2003 és 2019 között az Európai Parlament munkatársaként dolgozott, az Európai Néppárt frakciójában jogi tanácsadóként, majd jog- és belügyi főosztályvezetőként. Antonio Tajani Európai Parlamenti elnökké választását követően az elnök tanácsadója lett. 2011-ben részt vett a magyar EU- elnökség sikeres lebonyolításában, a horvát csatlakozási szerződést szövegező munkacsoport elnöke volt. 2019-ben az Igazságügyi Minisztérium uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki. Jelenleg miniszteri biztosként az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában a 2024-es magyar EU-elnökség előkészítéséért felel.

Petri Bernadett

Jogász, európai uniós szakértő. Ügyvédi tevékenységét követően tizenkét éven át dolgozott az európai uniós intézményeknél. A XXI. Század Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatójaként rendszeresen publikál, oktat és nyilatkozik az Európai Uniót és annak működését érintő kérdésekben. 2023 óta a hazai gazdasági és társadalmi szereplők nemzetközi kapcsolatépítését, közvetlen uniós forrásszerzését és brüsszeli érdekképviseletét segítő Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Házas, egy kisgyermek édesanyja.

Hegedűs Barbara

2014 óta Veszprém önkormányzati képviselője, majd alpolgármestere. Nemzetközi tanulmányok szakon diplomázott a Corvinus Egyetemen, angol és spanyol nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Szakmai tapasztalatot a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium miniszteri kabinetjében és az Európai Parlamentben szerzett. 2019 óta a Régiók Európai Bizottságának tagjaként lehetősége van a helyi érdekek képviseletére Brüsszelben. A Fidelitas külügyi vezetőjeként a fiatalok képviselete szívügye. Doktori fokozatát a NKE Hadtudományi Doktori Iskolájában szerezte, EP képviselőjelöltként egyik fő érdeklődési területe a biztonságpolitika. Házas, két gyermek édesanyja.

Kavecsánszki Ádám

A Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója, 31 éves, Abaúj-Zemplén szülöttje, sárospataki öregdiák.

2016-ban diplomázott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karán.

2014-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyakornoka, 2015-ben pedig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának dél-ausztráliai ösztöndíjasa.

2016 óta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak a szervezési igazgatója, majd főigazgatója, 2021 februárjától pedig a kuratórium elnöke.

Juhász Hajnalka, Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

Jogász, mesterdiplomáját nemzetközi közjogból Angliában szerezte. A KDNP alelnöke. 2018 óta országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság alelnöke, tagja az Európai Ügyek Bizottságának és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének. Miniszteri biztosként hazánk humanitárius segítségnyújtása, valamint az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségével összefüggő területeken is dolgozott.

Kósa Ádám

1975-ben született siket jogász, ügyvéd, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének korábbi elnöke, jelenleg elnökségi tagja. 2009 óta európai parlamenti képviselő. Elsősorban szociális- és foglalkoztatáspolitikával, fejlesztéspolitikával és a fogyatékossággal élő személyek jogaival foglalkozott. 2022 óta a Siketlimpiákat rendező ICSD elnöke. Nős, négy gyermek édesapja.

Hidas Dóra

1999-ben született. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog - és Államtudományi Kar jogász szakán abszolutóriumot szerzett. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok szakán is tanult. 2018 óta a Fidelitas, 2020 óta a Fidesz tagja. 2019-2021 között a Fidelitas tatabányai szervezetének alelnöke. 2019-től a Fidelitas Külügyi Kabinet tagja, amelynek 2023 óta vezetője. 2021-2023 között az Európai Néppárt hivatalos hallgatói szervezetének (European Democrat Students) alelnöke. Angolul és franciául beszél.

Tóth Edina

Budapesten született, keresztény értelmiségi családban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen történelem-angol szakon szerzett diplomát, majd posztgraduális képzésen vett részt a Közgazdaságtudományi Egyetem Századvég Politikai Iskolán és a bécsi Diplomáciai Akadémián Európai Unió szakon. A Fidelitas egyik alapító tagja és országos alelnöke volt, és a nemzetközi színtéren is tevékenykedett mint az Európai Néppárt hallgatói szervezetének (EDS) alelnöke. Munkáját a Külügyminisztériumban kezdte, majd a Fidesz frakcióvezetőjének és az Országgyűlés alelnökének lett a külpolitikai tanácsadója és sajtótitkára. 2004 óta az Európai Parlamentben dolgozik, 2019-ig politikai tanácsadóként, különböző bizottságok szakértőjeként dolgozott. 2019 óta európai parlamenti képviselő. Angolul, németül, franciául beszél.

Magyar Ágnes Zsófia

Az ELTE bölcsészkarán szerzett diplomát tanári végzettséggel, ahol magyart és színháztudományt hallgatott, valamint kommunikációt a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. 2005 óta a Fidelitas tagja. Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) 2013-tól állandó Fidelitas-delegáltja, 2017-től 2019-ig két cikluson át az alelnöke. 2013-tól 2018-ig az Európai Parlamentben a Fidesz-delegáció tanácsadója. 2018-tól Varga Judit igazságügyi miniszter külpolitikai tanácsadója. 2020-tól 2021-ig a Danube Institute francia politikai kapcsolatokért felelős vezető kutatója. 2021-től a Fidesz pártalapítványának (PMA) brüsszeli képviseletvezető-helyettese. Franciaország szakértő. A korábbi francia köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy: Viharos idők (Le temps des tempêtes) c. könyvének magyarra fordítója. Angolul és franciául felsőfokon, olaszul középszinten beszél.

Tordai-Lejkó Gábor

Bajorországban érettségizett, egyetemi tanulmányait közgazdaság és politikatudomány szakon végezte Regensburgban; emellett további tapasztalatokat szerzett Párizsban, a Sorbonne Egyetemen. Több mint hét éven keresztül dolgozott Brüsszelben a Fidesz EP-delegációjának és az Európai Néppártnak, ebből több mint öt évet politikai tanácsadóként a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság mellett, alaposan megismerve az uniós intézményrendszert és a döntéshozatali folyamatok gyakorlatát. 2015-től több mint kilenc éven át Bajorország főkonzuljaként képviseli Magyarországot. Németül anyanyelvi szinten, angolul felsőfokon, franciául tárgyalási szinten beszél.

Betöltés...
Betöltés...